Water en Vuur


Herfst

Het ziet er stillaan ontegensprekelijk naar uit dat de gevolgen van de klimaatwijziging angstwekkend sneller de kop opsteken dan verwacht. De seizoenen zijn door de klimaatopwarming dermate in de war dat bomen door de aanhoudende hitte van de voorbije maanden nu reeds hun bladeren verliezen. Vooral in Engeland stelt het probleem zich nadrukkelijk. Daar spreekt met nu al van een 'valse herfst'. Experts stellen de droogste jaarstart in 80 jaar vast in West-Europa. Ook wordt verwacht dat het een late herfst wordt voor bessen gezien de koude winter er voor zorgde dat de vruchten later ontwikkelden.

De steppe brandt

Intussen blijft de milieuverwoesting in sneltempo de aarde teisteren.
In Rusland woeden bosbranden van nooit gezien omvang. De smog die wekenlang Moskou teisterde is even opgeklaard dankzij de regenval die er de kop opsteekt, maar de bosbranden dreigen buiten controle te raken. De radioactief besmette gronden van Tsjernobyl, op de grens met Wit-Rusland en Oekraïne, zijn intussen bereikt. Volgens bronnen woeden 20 brandhaarden in de buurt van de radioactieve gebieden, in de regio Briansk ten zuidwesten van Moskou. Het gebied is er radioactief sinds er in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 een kernreactor ontplofte.
In het gebied rond de voormalige kerncentrale zitten nog altijd zeer veel nucleaire stofdeeltjes. Wanneer de branden tot op die grond geraken, zouden die deeltjes opnieuw in de lucht kunnen komen. Het Russische ministerie van Noodsituaties bevestigt dat er "brandjes" zijn waargenomen in het rampgebied, maar beklemtoont dat de situatie er « onder controle is”. Echter, elke brand zou "onder controle" zijn, er zouden nog maar 54 doden gevallen zijn en er zou geen gevaar zijn voor radioactiviteit in de lucht. Volgens locale media zouden dokters in ziekenhuizen in Moskou de doodsoorzaak van hun patiënten moeten vervalsen, zodat lijkt alsof hun dood niets met de hitte, de smog of de branden te maken heeft. De overheid zou zich in al die bochten wringen om paniek te vermijden.
Naast het gevaar voor radioactieve luchtvervuiling bij Tsjernobyl, worden ook drie Russische kerncentrales door de branden bedreigd. De noodtoestand werd eerder al afgeroepen rond de belangrijke nucleaire opwerkingsfabriek Mayrak in de Oeral, rond die in Sarov en die in Snezjinsk, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Jekaterinenburg. Volgens de overheid zijn de branden rond de centrale in Sarov onder controle. Verschillende munitiedepots - de meeste tijdig ontruimd - werden door de branden volledig verwoest. De bosbranden in Rusland hebben sinds juli 3.900 hectare radioactief vervuild gebied bereikt, in het bijzonder in het westen van het land. Dat is een officieel cijfer van de Russische dienst voor bosbescherming, Roslesozasjtsjita. In totaal was gisteren nog 174.000 hectare aan het branden, vandaag zou dat getal - opnieuw volgens officiële cijfers - gehalveerd zijn (afp/dea/adb).

Water

In Pakistan, India, Bangladesh, China maar ook in Oost-Europa zorgen extreme regenbuien voor zware overstromingen. Dat dit enkel te wijten is aan de klimaatswijziging is wat kort door de bocht. Wel is het ontegensprekelijk dat de gemiddelde temperatuur sedert 1980 met 1°C is gestegen. Hogere temperaturen dus, wat dan weer resulteert in meer verdamping, wat op zijn beurt kan leiden tot meer en hevigere regenval.

Na hevige regenval en een dambreuk bij het stuwmeer Witka, worden het West-Poolse Zgorzelec en het grensgebied met Duitsland geconfronteerd met de dramatische gevolgen van gigantische overstromingen. Ook het noordwesten van de Tsjechische Republiek wordt getroffen. In Zgorzelec haalt de rivier de Neisse een recordhoogte. Delen van de stad staan onder water en vele historische huizen raakten beschadigd.
Ook de stad Bogatynia wordt overspoeld. Honderden mensen moesten geëvacueerd worden. Bij overstromingen in het noordwesten van de Tsjechische Republiek zijn eveneens slachtoffers gevallen. Meer dan 2.000 mensen in Liberec, een stad in het noorden van het land, moesten geëvacueerd worden. Op sommige plaatsen, zoals in Chrastava, werden helikopters ingezet om de bevolking te redden.

Hel op Aarde

Pakistan valt ten prooi aan de ergste overstromingen aller tijden. Circa 20 miljoen mensen hebben acutte nood aan drinkwater. De schade en noden zijn nooit gezien. Naast de enorme humanitaire noden doen ook de omvang van de vernietigde landbouwgebieden en de schade aan de infrastructuur besluiten dat de ramp gigantische proporties heeft aangenomen. Begin augustus 2010 staat de teller op ongeveer 2000 slachtoffers. Eén derde van het immense land staat blank, 300.000 huizen lopen schade op. Een "tweede golf" overstromingen teistert ook de meer zuidelijke provincies Punjab en Sindh.

En China natuurlijk…

Intussen werd China wederom getroffen door een zoveelste ramp. Aardverschuivingen in het Chinese Gasnu hebben meer dan 700 doden geëist en er zijn meer dan 1.000 vermisten, zo hebben de autoriteiten van de noordwestelijke provincie bekendgemaakt. Drie dagen na de enorme modderstromen zijn er 702 doden geteld en zijn 1.042 mensen vermist. Voorheen was sprake van 337 doden, 1.148 vermisten en meer dan 200 gewonden..
Door de grondverschuivingen werden meer dan 50.000 mensen getroffen.
China gaat sinds begin dit jaar gebukt onder overvloedige regen en overstromingen. Die hebben in het hele land al aan 2.100 mensen het leven gekost en de evacuatie van 12 miljoen mensen veroorzaakt.

Ladakh

Ook India ondervindt de nare gevolgen van de klimaatwijziging met extreme weerspatronen zoals overvloedige regenval aan den lijve. De dodentol van extreme overstromingen in het Indiase Kasjmir is opgelopen tot 137. Minstens 400 mensen zijn nog vermist.
De overstromingen werden veroorzaakt door hevige regenval in de Noord-Indiase stad Leh, de hoofdplaats van de toeristische regio Ladakh, in het Indiase deel van Kasjmir. Volgens de autoriteiten zijn er geen toeristen onder de slachtoffers. De slachtoffers waren voornamelijk inwoners van Leh, de naburige dorpen en arbeiders die in kampen op bouwterreinen verbleven. (afp/dpa/ddh/adv)

Het is bang afwachten hoelang het duurt voor onze regio geconfronteerd worden met extreem regenweer.

Groenland

In het noorden van Groenland is een enorm stuk ijs afgebroken van de Petermann-gletsjer, die ongeveer 1.000 kilometer ten zuiden van de Noordpool ligt. Dat heeft de universiteit van de Amerikaanse staat Delaware meegedeeld. De ijsschots is 260 vierkante kilometer groot, of vier keer zo groot als het New Yorkse stadsdeel Manhattan. Het is van 1962 geleden dat er nog zo'n groot stuk ijs afbrak in het noordpoolgebied. De Petermann-gletsjer is een van de twee laatste grote gletsjers op Groenland. Het was een Canadese onderzoekster die de enorme ijsschots ontdekte op een satellietopname van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

De ijskolos drijft nu rond in de straat van Nares, tussen Groenland en Canada. Volgens de universiteit van Delaware zal de schots daar op kleinere eilandjes botsen en vermoedelijk in stukken breken.

De Aarde roert zich en beterschap is helaas niet in zicht, wel in tegendeel. Vraag is of dit de naderende klimaatonderhandelingen vooruit zal helpen. Vraag is of dit alles onze allesoverheersende drang naar luxe en consumptie kan intomen. Vraag is of het merendeel van de niet-getroffenen wakker ligt van de situatie. Ieder voor zich blijft helaas het overheersende motto.

Populaire posts van deze blog

Misantroop

De Neoliberale Meritocratie