Kers op de taart


Het olielek dat voor een nooit geziene katastrofe heeft gezorgd in de Golf van Mexico is eindelijk dicht verklaard. De pers bericht dat in het gebied dat het hardst getroffen werd door het olielek na de ramp met het BP-boorplatform Deepwater Horizon, nu massale vissterftes plaatsvinden. Het gaat om miljoenen vissen. Ondertussen lijkt ook een groot deel van de als bij mirakel verdwenen olie - tussen 20 april en begin augustus lekte bijna een miljard liter - te zijn gevonden: die ligt in een tot vijf centimeter dikke, alles verstikkende laag op de bodem van de Golf. De doodsoorzaak van de vissen die nu en masse komen bovendrijven is naar alle waarschijnlijkheid zuurstofgebrek. De gelekte olie in de Golf van Mexico trekt olie-etende bacteriën aan en die bacteriën halen de voor andere levende organisme levensnoodzakelijke zuurstof uit het water. De rol die het extreem giftige Corexit, het oplosmiddel waarvan BP tegen het advies van de Amerikaanse overheid in bijna acht miljoen liter op de olievlek sproeide, in de massale sterfte speelt is niet duidelijk.
Dat zou kunnen blijken uit analyse van de viskadavers. Dat moet gebeuren door het Department of Wildlife and Fisheries en the Environmental Protection Agency en door The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), maar die hebben nog geen interesse getoond. NOAA wenst zelfs niet te reageren, Wildlife en Fisheries weigerde in te gaan op vragen van journalisten, maar stuurde wel een persbericht uit. Daarin stelt het dat vissterfte door zuurstofgebrek “wel vaker gebeurt” in de Golf.
De plaatselijke bevolking wijst echter grote verschillen met de vissterftes uit het verleden en wat ze nu zien. Zo waren de vissterftes van een veel kleinere omvang. Bovendien troffen ze doorgaans maar één soort of hoogstens een paar. Nu moet alles er aan geloven: van de kleinste visjes tot forellen, pijlstaartroggen, krabben, kreeften, zeesterren en palingen. "Eigenlijk alles wat hier in het water zit, sterft", volgens Plaquemines Parish President Billy Nungesser. Inclusief een baby-walvis.
In augustus meldde het Witte Huis triomfantelijk dat "ongeveer drie vierde van de olie die verspreid werd in de Golf van Mexico na een lek van het olieconcern BP" ondertussen was opgeruimd. "76 procent van de gelekte olie is niet meer aanwezig. Het merendeel werd opgeruimd of verbrand. Ook Moeder Natuur heeft haar deel gedaan", aldus adviseur Carol Browner. Ondertussen hebben drie onafhankelijke onderzoeken van drie verschillende universiteiten aangetoond dat dat een enorme leugen was. Ze ontdekten dat tussen 75 en 80 procent van de gelekte miljard liter olie helemaal niet opgelost is, maar zich nog steeds in de Golf van Mexico bevindt.
De voorbije week ontdekte Samantha Joye, professor Marine Sciences aan de University of Georgia met een diepzeeduikboot op de oceaanbodem tussen de plaats van het lek en de kust een laag olie die 5 centimeter dik is. Een "oil highway" noemt ze het.
Het ziet er dus naar uit dat het meeste van de olie gewoon naar de bodem is gezonken. Onder de olie vonden ze een massa dode garnalen, wormen en andere diertjes die de basis van de voedselpiramide in de Golf vormen. (naar mvl)

Populaire posts van deze blog

Misantroop

De Neoliberale Meritocratie