De informatie-revolutie ?
Reeds verschillende weken zorgt de website Wikileaks voor headlines in de wereldpers en nooit geziene paniek en onrust op het politieke wereldtoneel.
De internet-revolutie, de grootste van deze tijden, ken een nieuwe, ongemeen boeiende wending. Eind 2010 zorgt de publicatie van 250.000 berichten van Amerikaanse ambassades voor een escalerende spanning... en er komt nog veel meer.
WikiLeaks streeft naar een nieuwe openheid over politiek en oorlog, met gegarandeerde anonimiteit. Het geniale systeem werkt met een anonieme elektronische drop-box, en via anoniem mailen en anoniem surfen.
WikiLeaks wordt voortdurend aangevallen door hackers, waarvan vermoed wordt dat verschillendee veiligheidsdiensten erachter zitten. Oprichter Julian Assange is vele keren met de dood bedreigd en werd door Interpol gezocht op een zeer verdachte beschuldiging van verkrachting. Op 7 december gaf Asange zich aan bij het Britse gerecht. Een borgsom werd geweigerd. Het lijkt een scenario voor een slechte politieke thriller met bedenkelijk scenari, immers ; het opsporingsbevel uit Zweden werd eerder ingetrokken om daarna weer te worden opgesteld. Is het inderdaad een setup van de CIA, zoals Assange zelf beweert ? Feit is dat de 'verkrachting' dient te worden onderzocht. Het brein achter dit mogelijke 'complot' heeft het alvast mis indien Asange wordt aanzien als de verpersoonlijking van Wikileaks.
De site heeft inmiddels al een netwerk van zo’n 100.000 mensen: wetenschappers, advocaten, journalisten, dissidenten en netwerk beheerders die allemaal een steentje bijdragen tot het in stand houden van WikiLeaks. De arrestatie van Assange stopt nieuwe publicaties simpelweg niet. Het hek is nu pas echt van de dam...
WikiLeaks moet voortdurend van provider en domeinnaam wisselen. Momenteel is WikiLeaks.org uit de lucht, maar WikiLeaks.ch is toegankelijk. Er is een lange lijst van mirror-sites. Intussen overspoeld een boycot-vloedgolf de verschillende sites die hun services aan WikiLeaks hebben opgezegd. Amazone.com, PayPal, EveryDNS, Moneybookers en Tableau maken momenteel de dienst uit. 'We are all Wiki & Leaks' is de slagzin der voorstanders.
Is dit baanbrekend in de verhouding tussen politiek, journalistiek en publiek of overwint de eeuwige geheimhouding ? Alvast een interessant gegeven dat van dichtbij wordt gevolgd door de wereldwijde internetgemeenschap. Meteen stelt zich de vraag : "Wie blijft kritisch lezer bij al deze informatie en hoe wordt de waarheid van het leugen onderscheiden" ?