Ruimtelijke Chaos


Bijna 4 maanden zijn verstreken sinds de zomer zijn vleugels over het land spreidde. Veel, heel veel is sedertdien veranderd. In de zomer van 2007 brak in de U.S. de kredietcrisis uit. Door een stagnerende huizenmarkt werden de als obligaties verpakte gebundelde hypotheken in een snel tempo minder waard. Hierdoor ging een sneeuwbal aan het rollen... Financiële instellingen kwamen in de problemen door dat de interbancaire geldstroom al snel opdroogde. De banken vertrouwden elkaar niet meer en leenden dus geen geld meer aan elkaar. Uiteindelijk kon elk klein kind voorspellen wat zou gebeuren : de tentakels van de Amerikaanse financiële wereld zijn op ingewikkelde manier verstrengeld met die van de rest van de mondiale financiële wereld. In Europa kwam de crisis als een Tsunami binnengerold in oktober 2008 via het aangekondigde faillissement van Lehmann Brothers. In België brak financieel paniek uit en plots ging iedereen beseffen dat een bank ook de boeken neer kan leggen. Een rush op de spaarrekeningen zorgde al snel voor paniektoestanden. Aandelen storten in elkaar met op kop Fortis, al snel gevolgd door Dexia, KBC, ING. Meteen daarop kwamen de verzekeringssector (o.a. Ethias) en de industrie aan bod. Iedereen is tegenwoordig econoom en zag het aankomen. Voor de directe toekomst is het koffiedik kijken. Wat ik (als economisch leek) verwacht ? Een zware recessie (in tegenstelling tot wat nu wordt beweerd is dat eigenlijk al een zekerheid), een explosieve stijging van de armoede en geldzorgen via onophoudelijke faillissementen en saneringen. Een uitzichtloze stijging van de werkloosheid, een stagnerende immobiliënmarkt , een politieke aardverschuiving door een overkill aan ontevreden kiezers die zich tekort voelen gedaan en sociale onrust zoveel U wil... In ons extreem slecht bestuurd land verwacht ik een rechtse toekomst, waarbij de verzuurde bevolking zijn frustratie zal vertalen in een rechtse stem. Voor het zover komt mag je er bijna zeker vanop aan dat we het nog een tijdje uitzingen en doen alsof er niks aan de hand is, maar de werkloosheidscijfers en vloedgolf aan faillissementen zullen de bevolking vroeg of laat duidelijk maken dat er zwaar gesaneerd en bespaard zal moeten worden.  Of de regering nog lang het hoofd boven water kan houden blijft ook de vraag. Wat er daarop volgt lijkt alvast een wespennest van teveel machtswellustelingen binnen een onbestuurbare brei. Ook valt taf te wachten wat er gebeurt bij de haute finance en de afrekeningen die ongetwijfeld zullen volgen op het Fortis-debacle ? Wat met de overige banken en ... wat met de overige sectoren ? Eerst is er de financiële sector, maar al snel volgt de industrie. Dat is klassiek en veelbelovend voor Vlaanderen en de hier aanwezige buitenlandse bedrijven (Opel, Ford, Audi, Siemens, Volvo...).

De rampzalige gevolgen van een economische bloei, waren de voorbije tien jaar onuitwisbaar te merken via de snelle acteruitboerende gezondheid van ons milieu. Nu moet alles plots weer kunnen met veel minder. Ik kan dat alleen maar toejuichen en hopen dat het nog lang moge duren. Het economische najaar oogt bijna even duister als de barslechte zomer. Hopelijk leidt de op til zijnde recessie tot het stilleggen van een pak infrastructuurwerken. Desaangaande schreef ik een brief naar de mensen van het GGF (Groen Gordel Front), met de nadrukkelijke vraag naar een sterk onderbouwd overkoepelend orgaan aangaande de Ruimtelijke Ordenings-problematiek in ons volbouwde land. Er is nood aan mensen die bij de problematiek van een kapotgebouwd België verder denken dan hun eigen buurt, woonomgeving. Helaas leert de praktijk ons dat ook hier veelal het eigenbelang de stuwende kracht blijkt (NIMB).

De duizend en één actiecomités allerhande dat dit land rijk is, dienen dringend onder één structuur te worden verenigd, om op toepassende wijze de strijd aan te kunnen binden met de talrijke megalomane bouwpromotoren, malafide project-ontwikkelaars, uit hun voegen barstende multi-nationals, extreem versnipperde KMO-zones en de daaraan gekoppelde verborgen agenda's der lokale politici. Verschillende mensen gingen gretig in op mijn uitdrukkelijke vraag (o.a. Prof. Allaert), waarna de Bond Beter Leefmilieu zich al snel opwierp tot de "overkoepelaar". Een edel voorstel en... wie kan tenslotte beter overkoepelen dan de BBL. Dat de BBL staatssubsidies krijgt en helaas beschikt over een oubollig en saai imago, deed me voorzichtig afwachten wat volgen zou. Enfin, ik werd intussen vriendelijk uitgenodigd voor een kennismakende vergadering in dat verband en wacht halsreikend het eerste verslag hiervan af. Of er volgt niks, of er volgt iets.  In dat laatste geval leest U het wel in deze miezerige uithoek van het duistere internet.

Populaire posts van deze blog

De Neoliberale Meritocratie

Misantroop