Electrabel of de onbeschaamde hebzucht ten top...

De door minister Verwilghen aangestelde commissie Energie 2030 (CE2030) heeft besloten dat een kernuitstap tegen 2025, onder Kyoto, extreem kostelijk zou zijn en ons economisch weefsel zou aantasten. Voorzitter D’haezeleer reageerde door te stellen dat men het rapport eerst moest lezen vooraleer het te kraken. Professor Aviel Verbruggen deed dat met plezier.

Luistert U naar zijn bevindingen : CE2030 volgens Aviel Verbruggen

Nu is er het eindrapport en de huidige minister Mangien brengt (gelukkig veel te vroeg voor de zich in de handen wrijvende Suez-Electrabel-bonzen)het blijde nieuws dat de kernuitstap uiteraard niet doorgaat.
Het was te verwachten dat Electrabel pasmunt zou bekomen voor de eenmalige begrotingsheffing op de kerncentrales. Blijkbaar is in België alles te koop, incl. de wet op de kernuitstap. Het energiebeleid is al jaren ontoereikend en kortzichtig en wordt nu verder gehypothekeerd door dit ondoordachte regeringsbesluit om de centrales onverantwoord lang in gebruik te houden. Men kan zich zelfs de vraag stellen of de ontoereikende transitie naar alternatieve energie niet gepland was om de centrales toch langer te laten opbrengen.
De Belgische kerncentrales werden voor de vrijmaking van de markt versneld afbetaald via de elektriciteitsfactuur van alle Belgen. Op die manier verdient Electrabel volgens de belgische energieregulator, de CREG, minstens 11 miljard euro tussen nu en 2015 (datum voor de vervroegde sluiting). U kan zelf uitrekenen wat de bijkomende opbrengst is nu deze compleet verouderde gedrochten verder worden gebruikt. Vergelijk het met een versleten band. Of we voorzien het wiel van een beter exemplaar of we riskeren lekken om toch maar op bestemming te geraken omdat het de totale kilometerprijs drukt. Het overgrote deel van de bevolking is te apatisch om zich hierin te verdiepen, slikt de inhoud van een besteld expertenrapport, knikt ongeïnteresseerd bij de besluitname van een incompetente regering en blijft bovenal klant van Electrabel. Sommigen roepen dat een sluiting van de nucleaire centrales zou leiden tot energietekorten. Ik vraag mij af in welke mate men dergelijke nonsense verkocht krijgt, en vooral, ik vraag mij af hoe zwaar het lobbywerk en de stank van ordinaire poen dit besluit bezoedeld. Dit is een strategische blunder welke we van onze regering helaas mochten verwachten. Ik ben als domme burger eigenlijk vooral benieuwd wat het scenario zou zijn geweest indien de crisis niet had toegeslagen. De bonzen van Electrabel kraken intussen wederom een goeie fles op deze klinkende overwinning. Dat is alvast niet met mijn geld betaald want Electrabel en al wat er ook maar naar ruikt trapte ik al jaren geleden uit mijn gezellige woonst. Dieven zijn bij ons thuis hoegenaamd niet welgekomen.

Bron o.a. Indymedia

Populaire posts van deze blog

De Neoliberale Meritocratie

Misantroop