Voorbij


365 dagen zijn voorbij gegaan. Het nieuwe jaartal is 2010 en ook nu weet niemand wat komen zal. Er zijn aanwijzigen maar daar blijft het dan ook bij. De economie zal minder snel herstellen dan sommigen beweren, het klimaat zal zijn destabilisatie verder laten blijken via grillige "uitzonderlijke" weersverschijnselen, sportwedstrijden zullen weer verdiende en onverdiende winnaars voortbrengen, comebacks zullen voor sommigen weer succesvol blijken en voor anderen eindigen in mineur, oorlogen en gewapende conflicten zullen weer losbarsten net als massieve bosbranden, mega-aardbevingen, overstromingen, orkanen en allerlei andere natuurrampen. Weer zal er geleuterd en gepalaverd worden om allerlei onderwerpen (klimaat, olie, kern- en andere energie, binnen- en buitenlandse politiek...) met als enig hoofddoel de eigen macht en status, weer zullen noord en zuid, links en rechts, chinezen en niet-Chinezen, joden en moslims, Amerikanen en andere wereldburgers het niet met elkaar eens zijn. Het zwaard van Damocles zal eindelijk vallen over een ellenlange lijst bedrijven en daarmee zal het voorspelde doek vallen over ettelijke gezinnen. Treinen zullen weer ontsporen en vliegtuigen zullen uit de lucht komen vallen en ook in 2010 worden de prijzen die voor voetballers worden betaald astronomisch immoreel zijn. Narcistische idioten zullen weer een tandje bij moeten steken in de strijd met de natuurlijke lichaamsaftakeling en wederom zullen nieuwe (tot op heden ondenkbare) immorele wedstrijden, televisieprogramma's, trends opduiken. De westerse koopmeute zal ook in 2010 hebzuchtig klauwen naar de nieuwste hebbedingen en zielig veel flauwekul zal weer als hip en trendy worden beschouwd. Her en der zal blijken dat er monsters onder de mensen zijn in de vorm van dictators, massamoordenaars, verkrachters, psychopaten en andere losgeslagen gekken. Aan het einde van de 2010e rit zal het aantal winnaars en verliezers bekend zijn en wacht rit 2011. Waar handelen de jaaroverzichten over op 1/1 van 2011 ?
Het verhaal van 2009 is er helaas één dat overeenstemt met bovenvermelde omschrijving.
Chronologisch beleefde onze planeet volgende dolle avonturen. De Joden in Israel vergaten weer eens hoe monsterachtig gedrag eruit ziet door blinde agressie op Gaza. Elke steen werd er in januari verplaatst onder een bommen- en kogelregen. Barack Obama beleefde diezelfde maand zijn politieke hoogtepunt met een inauguratie die bulkte van onrealistische verwachtingen.
In Vlaanderen duikt de eerste psychopaat van het jaar op bij een zinloze aanslag op een kinderdagverblijf.
In februari maakt vlucht 1951 van Turkish Airlines een onzachte landing op Schiphol met 135 doden tot gevolg en in Australië worden de ergste bosbranden uit de geschiedenis aangestoken om na het blussen 173 doden te kunnen tellen.
De tweede halve gare van het jaar duikt op in maart. Hij pleegt gelukkig zelfmoord na koelbloedig 15 nutteloze slachtoffers te hebben gemaakt op een school in het Duitse Winnenden. Een andere gek, Josef Fritzl, wordt voor extreme zedenfeiten levenslang opgesloten in een Oostenrijkse gevangenis.
Moeder Aarde schudt het Italiaanse l'Aquila heftig door elkaar met duizenden daklozen en 300 doden tot gevolg. De malafide Wereldgezondheidsorganisatie verraadt zijn verstrengelde banden met de farmaceutische industrie door het verspreiden van zwaar overdreven geruchten over een epidemie. Het extreem gevaarlijke virus wordt Mexicaanse griep gedoopt. April wordt afgesloten met een dolle rit dwars door een juichende Apeldoornse mensenmassa bij het aanschouwen van de voorbij rijdende Nederlandse Koninklijke familie. In juni verdwijnt Air France-vlucht 447 in de Atlantische Oceaan een paar dagen voor Europa naar de stembus trekt. In Iran start de opstand tegen de zittende regering nadat president Ahmadinejad de verkiezingen wint en aan de macht kan blijven. De muziekwereld is in shock bij de dood van Michael Jackson. 2009 wordt stilaan een rampjaar voor wat de doden betreft want eerder dit jaar ruilden o.a. de Vlaamse actrice Jenny Tanghe, de acteur Nand Buyl, zangeres Yasmine, actrice Farrah Fawcett, politicus Karel Van Miert het tijdelijke voor het eeuwige. Nog meer doden komen uit de hemel vallen in de vorm van een Airbus A310 nabij de Comoren.
Oeigoeren kunnen hun haat voor Han-Chinezen niet langer verbergen. De Chinezen gaan in de tegenaanval. 150 dode en honderden gewonde en gearresteerde kemphanen later blijft de situatie explosief. In Parijs staat zijne zelfingenomenheid Lance Armstrong op schavot nr. 3 aan het einde van de Epo-Ronde. Hij wordt in arrogantie en verdoezeld dopinggebruik overtroffen door winnaar Alberto Contador. De ook al niet onbesproken Andy Schleck wordt "schlekts" 2e.
Tweehonderd doden later blijft men het antwoord schuldig. De Jamaicaan Usain Bolt bedot in 9.58 seconden over een aftand van 100 meter de complete atletiekwereld. In Kleine Brogel wordt de hoogste dagtemperatuur van het land ooit gemeten: 38,2 °C. De Ieren stemmen voor eigenbelang dankzij de crisis uiteindelijk toch voor het Verdrag van Lissabon. De list van de belanghebbende politici is gelukt. Het nieuwe verdrag is niet meer dan een licht gewijzigde versie van het eerste verdrag. Of hoe men een domme meute belazerd. September betekent het einde van de Lange Wapper in Antwerpen en van DSB-Bank in Nederland. Pater Damiaan wordt heilig verklaard door een bende oude mannetjes met witte kleedjes aan in het Vaticaan en Rio lijft de Olympische Spelen (en zijn commercie) binnen voor 2016. De drugsdoden in de stad zullen tegen die tijd misschien minder talrijk zijn. Renner Frank Vandenbroecke sterft op duistere wijze in het gezelschap van een Senegalese hoer nabij Dakar, na een wilde nacht vol excessen. In november vindt de NASA op de maan wat vele Afrikanen vruchteloos zoeken in eigen land : water. Na amper 1 jaar comateuze politiek ruilt Herman Van Rompuy de post van Belgisch eerste minister voor die van allereerste President van de Europese Raad. Wat de taakomschrijving van deze potsierlijke titel inhoudt is niet geweten.
De afsluitende maand gaat van start met het in werking treden van het vermalijde Verdrag van Lissabon. Voortijdig Nieuwjaarsvuurwerk in een discotheek zorgt in het Russische Perm voor 150 doden. De klimaattop in Kopenhagen draait uit op een misselijkmakend debacle vol zelf- en hebzucht. China profileert zich steeds meer als het gele gevaar. De Mexicaanse griep blijkt een scheet in een fles en miljoenen euro aan nutteloze vaccins verdwijnen in de al goed gevulde geldzakken van de farmaceutische maffia. De vaccins zelf zullen ongetwijfeld hun weg wel vinden naar de afvalberg.
De hypermoderne hoogtechnologische Europese samenleving wordt compleet ontregeld door extreem winterweer. Deze winterprik is meteen het signaal voor "the dumbest out there" om de opwarming van de Aarde in twijfel te trekken. Na de minutieus opgelegde angstpsychose van de Mexicaanse Griep is het opnieuw tijd voor enig angstig vermaak op luchthavens en omstreken. Een mislukte aanslag op een Northwest Airlines vlucht is de voedingsbodem.
Aan het eind van de rit telt de aardkloot naast de reeds vermelde namen ook andere bekende figuren minder : de Vlaamse televisietiran Felice, Lei Clijsters (oud voetballer), Claude Berri (regisseur), Jaap Kruithof (auteur), Raul Alfonsin (oud-president Argentinië), componist Maurice Jarre, Fons Brydenbach (Atleet), David Carradine (acteur), Jan Matterne (regisseur), Carl Malden (acteur), Robert Macnamara (politicus), Simon Vinkenoog (auteur), Walter Cronkite (nieuwslezer), Bobby Robson (oud-voetballer/trainer), Willy Deville (muzikant), Les Paul (gitaarbouwer), Edward Kennedy (politicus), Sim (acteur), Patrick Swayze (acteur), Dean Martin (Acteur), Jef Nys (tekenaar), Claude Lévi-Strauss (filosoof), Manu Verreth (acteur), Dimitri De Fauw (wielrenner), Robert Enke (voetballer), Tuur Van Wallendael (journalist - politicus), Ramses Shaffy (zanger), Pierre Lano (zakenman), James Gurley (muzikant) en Yves Rocher (zakenman).
2009 bleek persoonlijk het jaar waarin de gezondheid mij middenin godvergeten gehuchten van het Ierse Klare in de steek liet, Stromboli en andere Eolische eilanden alsook Sicilië hun geheimen prijsgaven, de zoektocht naar een nest succesvol werd afgerond, de noten en klassiek piano zich manifesteerde, een te lang in leven gehouden muzikaal kind werd begraven en afscheid werd genomen van enkele te lang gekoesterde, doch ontrouwe vrienden.
De wereld telt intussen 6.800.000.000 mensen en de tijd brengt zoals steeds raad over wat komen zal.

Populaire posts van deze blog

De Neoliberale Meritocratie

Misantroop