Barbaars

De CITES-conferentie 2010 over de handel in bedreigde planten en dieren is geëindigd in een grote teleurstelling. Zoals gebruikelijk wonnen de economische belangen het van het gezond verstand en blijft de mens al te graag heerser over leven en dood van mede-aardbewoners. Al wie serieus werk wil maken van de bescherming van dier- en plantensoorten wordt met verstomming geslagen. Alle belangrijke voorstellen om vissen en koraal te beschermen tegen overmatige handel haalden het niet.

Zo werd het voorstel van Monaco om de handel in Atlantische blauwvintonijn helemaal te verbieden (door plaatsing op Lijst 1) weggestemd. Ook voorstellen om de handel in rood en roze koraal, en in haaien aan banden te leggen (plaatsing op Lijst 2) haalden het niet. Aanvankelijk zou alleen voor de haringhaai een vangstbeperking gaan gelden, maar dit besluit werd op de allerlaatste dag teruggedraaid.

Het is beschamend om te zien hoe de de meeste landen die bij het verdrag zijn aangesloten, economische en politieke belangen laten prevaleren boven de wetenschappelijke feiten. Sommige dieren staan als gevolg van handel echt op uitsterven. Dit is het zoveelste hoofdstuk van een trieste verhaal ; dat waarbij de mens hardleers verantwoordelijk blijft voor de verwoesting van de planeet Aarde, daarbij niet in het minst gestuurd door zijn eigen allesoverheersende economische systeem. Hoe meer mensen, hoe minder kans dat andere wezens het halen. Het doodsvonnis van een pak bedreigde dieren is alvast getekend, met dank aan het verdomde China (who else...), Japan en Singapore. We kunnen maar hopen op een wereldwijde boycot van alles wat enigszins naar China, Japan of Singapore ruikt, maar helaas ligt niemand wakker van een haai laat staan van een paling. Trouwens, boycotten wordt steeds meer iets dat wordt voorgesteld door naïevelingen. Kijk maar naar hoe de internationale politieke wereld omgaat met Israël. Het uitverkoren volk bewijst sedert het einde van W.O.II dagelijks, dat ze van het Nazi-regime vooral hebben onthouden hoe men op barbaarse wijze een volk onderdrukt. Ook hier kijkt de wereld goedkeurend of zachtmorrend toe. Homo Sapiens zijn al te vaak even barbaars als andere, zogenaamd "minder ontwikkelde" wezens die ons omringen. Een volk dat zichzelf als het uitverkorene ziet en zich boven anderen levende wezens stelt is dat des te meer. Het is en blijft de opperste vorm van racisme : het menselijke ras boven alle andere rassen.

Populaire posts van deze blog

De Neoliberale Meritocratie

Misantroop