De ultieme metafoor


De olieramp in de Golf van Mexico neemt stillaan hallucinante proporties aan. BP blinkt elke dag meer uit in het verpersoonlijken van de absolute hebzucht zonder enige vorm van schaamte. Zoektermen als “Oilspill” worden gewetenloos voor veel geld opgekocht bij Yahoo en Google (die het al even gewetenloos aanvaarden) en de ene wansmakelijke promotiefilm volgt het andere smakeloze statement op. Amper braakt CEO Tony Hayward triomfantelijk uit dat een vakkundig door BP geplaatste kap “de helft” van de olie opvangt, of het bericht lijkt alweer voorbarig ; vroegtijdig de media ingestuurd in de hoop op meerwaarde der aandelen… Het olieconcern loog vanaf het begin van deze ramp de wereld voor omtrent de ontsnappende hoeveelheden olie. Nu, dient het met schaamrood op de kaken toe te geven dat de kap de immense hoeveelheden ontsnappende olie niet aankan. Zelfs een voorzien deeltje ervan kan wegens te grote hoeveelheden niet worden opgevangen.
De kap telt in totaal 5 kleppen waaruit olie lekt. Via één enkele klep pompte BP op enkele dagen tijd ongeveer 10000 vaten (lees 1.6 miljoen liter). Bedoeling was om de overige 4 kleppen te dichten opdat er maar een goeie 15 à 20 procent meer zou ontsnappen, maar volgens een anonieme bron kan dat niet omdat de opvangcapaciteit nu al tekort schiet. De gevreesde nuloperatie waarvoor specialisten hadden gewaarschuwd blijkt intussen uit te komen ; om de koepel te plaatsen is de olieleiding afgezaagd waardoor de oliebron nog furieuzer (+ 20 %) is gaan lekken. Deze extra hoeveelheid lekkage per dag komt overeen met wat aan vaten naar boven wordt gehaald sedert het plaatsen van de fameuze koepel... Van een nuloperatie gesproken. BP en de Amerikaanse overheid hebben in elke geval de enorme omvang van de lekkage (gewild of ongewild) zwaar onderschat. Bij aanvang van de katastrofe werd in officiële persreleases gewag gemaakt van 1000 vaten per dag (160000 liter). Vandaag geeft BP op persbriefings toe dat het gaat om 25000 vaten of 4 miljoen liter per dag. Echter, specialisten spreken ook hier van onderschatting. Analysten zijn het eerder eens met het cijfer dat achter gesloten deuren door een BP-topman is vermeld en dat rekening houdt met 60000 vaten verlies per dag of 9.500.000 liter. De Purdue University heeft via de particle image velocimetry berekend dat er 84000 vaten per dag in zee worden gestuwd. De universiteit van Californië in Berkeley bevestigt deze cijfers. De onderwaterbeelden werden door de computer gejaagd, welke berekende dat de olie aan een bepaalde snelheid uit de lekken wordt gestoten. Vervolgens volstond het om de oppervlakte van die gaten te verrekenen. Helaas lijkt de realiteit nog gruwelijker. Er wordt nu aangenomen dat sedert het plaatsen van de kap, die de stuwing van de lekkende olie aanzienlijk verhoogde, dagelijks 100000 vaten of 16 miljoen liter in zee stroomt. De juiste hoeveelheid ligt hoedanook ergens tussen de 60000 en de 100000 vaten per dag. Bij dergelijke hallucinante cijfers komt het niet op een vat meer of minder...
De enige oplossing voor het stoppen van het lek lijkt nu het boren van zogenaamde relief wells. Deze operatie is extreem ingewikkeld en bestaat uit het boren van een gat in de bestaande leiding om hierop een nieuwe aftapping te installeren. De moeilijkheid bestaat erin met de aan te sluiten pijp de bestaande pijp te raken op een breedte van 30 cm, een diepte van 1500 m en dit op 5 km van het lek.
We kunnen er nu helaas prat op gaan dat het lek ten vroegste pas over 2 maanden zal kunnen worden gedicht. Bovendien gaat het boren van relief wells heel vaak mis en zijn verschillende pogingen nodig. De extra tijd die deze pogingen vergen zijn niet ingerekend in de opgegeven termijnen van BP. Enfin, rekening houdend met de ongeveer 60000 vaten per dag moet men tegen begin augustus uitkomen op +/- 750 miljoen liter gelekte olie. Een complete verwoesting van de biotoop in grote delen van de Golf van Mexico is reëel, net als een niet te overziene milieuschade in de vorm van massieve zichtbare en onzichtbare vervuiling, verwoesting van de voedselketens en van de natuurlijke balans, uitroeïng van een immens aantal soorten, en oliesporen die via zeestroming verschillende stranden van de planeet vervuilen. Weldra vertonen alle kusten in de Golf van Mexico sporen van olie-vervuiling. Duizenden kilometer kustlijn zullen worden aangetast. Enorme wolken olie zullen zich op diepte verspreiden en uiteenvallen in ontelbare kleinere stukken. Voor moeder Aarde is dit een zoveelste aanval op haar gezondheid door het "virus met de schoenen". Intussen braakt de media het WK voetbal, danst de rest van de wereldbevolking zijn dagelijkse levenssleur-dansje op de tonen van de “ver van mijn bed”-ideologie, woeden de oorlogen elders ter wereld verder, wordt de natuur nog steeds sneller en duchtiger weggekapt, leeggevist, vergiftigd, geplunderd en verwoest door de menselijke parasiet en leiden de 7 miljard menselijke individuen intussen hun “ik-bestaan” in een miezerige kleine leefwereld vol eigenbelang en zelfingenomenheid. Het merendeel van deze mensen is vooral bezig met het eigen bestaan. Simpel en onwetend, gevoed door armoede en slechte scholing, of net overgeïnformeerd, als rijkere "westerling". Het type mensen dat zichzelf via het lezen van reismagazines, een perfect gezinnetje, shopping, consumptiegoederen of pakweg via sociale netwerken op het internet aanziet als "werelds". In hoeverre hebben deze mensen door dat hun noden de leegte en bekrompenheid van hun miezerige, schouderophalende verhaal maskeren. Dat van het eigen individu. Wij consumeren en worden geboren om dat te doen, waar en wanneer ook ter wereld. Eén van de gevolgen van een wereldwijd opgedrongen 4e Rijk, dat van het eindeloze consumeren, is een gat op 1500 meter diepte in de Golf van Mexico, dat dagelijks 60000 vaten ruwe olie braakt. De ultieme metafoor voor de geschiedenis van het leven, de natuur, die ooit de mensheid braakte, welke tot vandaag de rest van deze perfect gebalanceerde planeet Aarde overspoeld, als een zwaar vervuilende, alles vernietigende smurrie. Ik schaam me omtrent mijn mens zijn.

Populaire posts van deze blog

De Neoliberale Meritocratie

Misantroop