Op grote schaal


Dit is wat de nabije toekomst ons brengt dankzij de niet te stillen honger naar economische groei en consumptie van energie... Schaliegas.  De zoektocht ernaar is ook in Nederland en België aan de gang.  Massieve vernietiging van natuur, vergiftiging van grondwater, creatie van instabiele ondergrond... de catastrofale gevolgen voor ons milieu en voor onze toekomst zijn legio.  Echter, los van alle alarmerende zichtbare gevolgen van onze drang naar consumptie (klimaatswijziging, afname biodiversiteit, etc...) blijven we hardnekkig gaan voor fossiele brandstoffen.  Of het nu gaat om schaliegas, terugkeer naar steenkool op grote schaal of teerzanden, overal ter wereld blijft men uit hebzucht richting afgrond denderen.  Het afsmeltende poolijs wordt, o ironie, door de olieindustrie toegejuicht.  Immers, vaarroutes kunnen stillaan via het noorden en nieuwe olieboringen worden mogelijk.
In Nederland zijn, vooral in Friesland, aardbevingen één van de gevolgen van het winnen van het nieuwe goud schaliegas. In België is een consortium van de Belgische geologische dienst, KU Leuven en de Technische Universiteit van Aken gestart met de zoektocht naar schaliegas in de Belgische ondergrond. Ze gaan in kaart brengen hoe groot het potentieel aan ontginbaar schaliegas is.  Het gesteente dat schaliegas bevat, het Namuriaan, zit kilometers diep onder de Antwerpse en Limburgse Kempen en enkele honderden meters onder de as Bergen-Namen-Luik. De interessante lagen - 2 tot 4 kilometer diep - liggen in de Kempen. "Schalie komt in de hele Kempen voor, maar dat betekent nog niet dat deze gesteentes ontginbaar zijn", zegt geoloog Michiel Dusar (Belgische geologische dienst). Op een symposium volgende maand in Namen gaan de geologen hun kennis over schaliegas uiteenzetten.
Schaliegaswinning deed de industrie in de Verenigde Staten opleven, maar heeft een kwalijke milieu-reputatie. In Europa hebben wetenschappers van 15 EU-landen de krachten gebundeld in het schaliegasonderzoek. Het Belgisch-Duitse consortium is partner van dat Europese samenwerkingsverband.  De toekomst oogt weer net iets duisterder.

Populaire posts van deze blog

De Neoliberale Meritocratie

Misantroop